Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πληροφορικής Φλώρινας ΕΤΠΕ ΟΕΖΕ
Φλώρινα
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
Giveaway of the Day
Home Τοποθεσία Επίσκεψη στη Φλώρινα

Σημαντικές ανακοίνωσεις

Έχουν ανακοινωθεί τα πρακτικά του συνεδρίου.

Επίσκεψη στη Φλώρινα

Αξίζει να επισκεφθείτε τη Φλώρινα όλες τις εποχές του χρόνου! Άνοιξη στην αναγέννηση της φύσης, της καρποφορίας και των λουλουδιών. Καλοκαίρι με πράσινο ωραίο, απαλό, ελκτικό και μυρωδιά περίσσια και ανανεωτική και φως. Πολύ φως. Φθινόπωρο μαλακό, ήσυχο προς ζεστό, με κόκκινο-κίτρινες αποχρώσεις της φθίνουσας φυλλωσιάς της οξιάς που σε μαγεύει. Και ο χειμώνας, με πολύ χιόνι, όμως πολύ όμορφος και μοναδικός με τα σκι, τα έλκηθρα, τις τσουλήθρες. Μην παραλείψετε να την επισκεφθείτε την παραμονή των Χριστουγέννων στο μοναδικό τοπικό έθιμο των φωτιών στις 23 Δεκεμβρίου. Ο επισκέπτης μπορεί να αρχίσει την γνωριμία του με την πόλη από το Αρχαιολογικό Μουσείο, δίπλα στον Σιδηροδρομικό Σταθμό. Σε ένα από τα παλιά κτίρια του σταθμού στεγάζεται και λειτουργεί η Πινακοθήκη Φλωρινιωτών ζωγράφων, που διατηρεί η Στέγη Φιλοτέχνων Φλώρινας και όπου εκτίθενται δείγματα των Φλωριναίων δημιουργών. Από την οδό Ιωάννου Άρτη βρίσκουμε τον Σακουλέβα, το ποτάμι της Φλώρινας.

Η εικόνα διαφέρει ανάλογα με την εποχή. Άλλα χρώματα την άνοιξη, άλλα το φθινόπωρο και διαφορετικά το χειμώνα. Ο λόφος του Αγίου Παντελεήμονα φαίνεται κοντινός. Προχωρώντας ο επισκέπτης βλέπει τα κτίσματα – αντιπροσωπευτικά δείγματα της αρχιτεκτονικής του παρελθόντος. Στην αριστερή πλευρά του ποταμού το 2ο Δημοτικό Σχολείο, το σπίτι του Τέγου Σαπουντζή (πρώτου Δημάρχου της πόλης στα 1912), εργαστήρια δύο Φλωριναίων ζωγράφων καιι το σπίτι του Βογιατζή όπου γύρισε αρκετές σκηνές της ταινίας «ο Μελισσοκόμος» ο Θόδωρος Αγγελόπουλος. Δεξιά το εργαστήρι του αείμνηστου ζωγράφου Στερίκα Κούλη, η Μητρόπολη, το 3ο Γυμνάσιο και στο κέντρο το κτίριο του Φ.Σ.Φ. «Ο Αριστοτέλης», του παλαιότερου εν ενεργεία πολιτιστικού Συλλόγου. Συνέχεια της διαδρομής η πλατεία Δικαιοσύνης με τα περιποιημένα δημόσια κτίρια, τις εγκαταλειμμένες παλιές φυλακές και το τουρκικό λουτρό (χαμάμ). Ο παρόχθιος περίπατος εκτός από τις εικόνες αντίθεσης που δίνει, οδηγεί στην παλιά Γεωργική Σχολή, σημερινά Τ.Ε.Ι. και στον Άγιο Νικόλαο. Η επιστροφή μπορεί να γίνει από τον κεντρικό δρόμο, την οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου, όπου βρίσκονται το 4ο Δημοτικό Σχολείο (Πρώην Παιδαγωγική Ακαδημία),τα Δικαστήρια, η παλιά Νομαρχία, το Δημαρχείο, το παλιό Οικοτροφείο, το παιδικό παράρτημα της Δημόσιας Βιβλιοθήκης «Βασιλικής Πιτόσκα» στο κτίριο Γεωργιάδη και το «Διεθνές», όπου στεγάζεται η Λέσχη Πολιτισμού Φλώρινας και όπου γυρίστηκαν σκηνές με τον Μαρτσέλο Μαστρογιάνι στις ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Παρακάτω ο εμπορικός δρόμος και η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, κτίριο σε νεοβυζαντινό στυλ χτισμένο το 1931. Απέναντι, το δρομάκι οδηγεί στο σπίτι του «Εξάρχου», όπου έχει μεταφερθεί το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Πίσω από την Εθνική Τράπεζα λειτουργεί η Δημοτική Αγορά, «το παζάρι». Αξίζει μια επίσκεψη για ψώνια και αν είναι Τετάρτη η ποικιλία των προϊόντων είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Είναι η μέρα που έρχονται οι γυναίκες, τοπικοί παραγωγοί, με τα γνήσια προϊόντα της φλωρινιώτικης γης και ενίοτε με τις παραδοσιακές ενδυμασίες τους από τον άξονα Σκοπιάς, Πολυποτάμου και Υδρούσας. Δίπλα στην αγορά, στον 1ο όροφο, πάνω από το ΚΑΠΗ, λειτουργεί ο Συνεταιρισμός Γυναικών «η Πελαγονία», που αναπαράγει και πουλά παραδοσιακές φορεσιές, όμορφες μαντήλες και υφαντά. Τα πιο φημισμένα προϊόντα που αγοράζει κανείς στην αγορά είναι οι φλωρινιώτικες πιπεριές, οι καυτερές «τσούσκες», τα φασόλια, τσάι του βουνού, μήλα και αναλόγως εποχής φράουλες. Αγορές «εις ανάμνησιν» στα εργαστήρια με τα τοπικά γλυκά κουταλιού και τα μοναδικά πλεχτά κεριά, των κηροπλαστών της Φλώρινας.

Η κεντρική πλατεία και ο πεζόδρομος της πόλης, έχουν κίνηση όλες τις ώρες. Πρωινοί καφέδες για όσους έχουν την πολυτέλεια του χρόνου, απογευματινές βόλτες για τους οικογενειάρχες και το βράδυ φοιτητές και νέοι στα μπαράκια. Οι φλωρινιώτικες ταβέρνες προσφέρουν τοπικά πιάτα και εκλεκτούς μεζέδες. Η νέα πλατεία, απέναντι από το Διοικητήριο, δημιουργήθηκε στη θέση του παλιού Εθνικού Σταδίου και φιλοξενεί υπαίθρια δύο κορυφαία έργα του γλύπτη Δημήτρη Καλαμάρα, τον «θνήσκοντα πολεμιστή» και τον «Καπετάν Κώττα»., ενώ πίσω από το Διοικητήριο δεσπόζει το θαυμάσιο κτίριο της παλιάς Οικοκυρικής Σχολής. Απέναντι από τη νέα πλατεία βρίσκονται τα ΚΤΕΛ. Τα ενδιαφέροντα σημεία και οι περίπατοι είναι πολλοί ανάλογα με τη διάθεση και το χρόνο του επισκέπτη μέσα στην πόλη ή σε μικρές διαδρομές γύρω από αυτήν με πιο χαρακτηριστικές αυτήν στην παρόχθια προς Άλωνα περιοχή ή στο Λόφο του Αγίου Παντελεήμονα. Στη βόρεια πλαγιά του λόφου ανέσκαψαν τμήμα μιας αρχαίας πόλης, της κλασσικής και ελληνιστικής εποχής, και με τον εντοπισμό στοιχείων που πιστοποιούν την ύπαρξη οικισμού της ύστερης Εποχής του Χαλκού και της πρώιμης Εποχής του Σιδήρου (1600 - 600 π.Χ).

 
Σημαντικές Ημερομηνίες

28 Φεβρουαρίου 2011

1η ανακοίνωση διοργάνωσης του συνεδρίου

15 Ιουλίου    2011

2η ανακοίνωση διοργάνωσης του συνεδρίου

1 Οκτωβρίου 2011 3η ανακοίνωση διοργάνωσης του συνεδρίου

20 Νοεμβρίου 2011

Υποβολή πλήρων κειμένων για όλες τις κατηγορίες εργασιών

5 Δεκεμβρίου 2011 Νέα προθεσία υποβολής πλήρων κειμένων για όλες τις κατηγορίες εργασιών
11 Δεκεμβρίου 2011

Παράταση υποβολής πλήρων κειμένων για όλες τις κατηγορίες εργασιών

15 Φεβρουαρίου 2012 

Ενημέρωση αποδοχής

15 Μαρτίου   2012

Υποβολή τελικών κειμένων για τα πρακτικά συνεδρίου

25 Mαρτίου
2012

Προθεσμία έγκαιρης εγγραφής

1 Απριλίου   2012

Ανακοίνωση προγράμματος συνεδρίου

20-22 Απριλίου 2012

Διεξαγωγή συνεδρίου